miercuri, 24 octombrie 2012

Traieste in Acum



- Eckhart Tolle

Cea mai mare parte a suferintei umane nu este necesara, este autocreata, atata timp cat Mintea neobservata iti conduce viata.
Suferinta pe care o creezi acum este o forma de neacceptare, o forma de rezistenta inconstienta la ceea ce exista Aici si Acum.
La nivelul unui gand rezistenta aceasta  este o forma de judecata. La nivel emotional rezistenta este o forma de negativitate.
Intensitatea suferintei depinde de rezistenta impotriva Momentului Prezent, iar aceasta, in interior, depinde de cat de mult te identifici cu Mintea ta.
Mintea  tot timpul incearca sa nege Prezentul si  sa scape de el. Cu alte cuvinte, cu cat te identifici mai mult cu Mintea ta cu atat suferi mai mult.
Sau o poti vedea si asa …
Cu cat poti onora si accepta total Momentul Prezent cu atat te eliberezi mai mult de suferinta si de mintea egotica.
De ce mintea neaga si rezista Momentului Prezent??
Pentru ca nu poate functiona si ramane in control fara Timp, care este Trecutul si Viitorul, si percepe eternul Aici si Acum ca o amenintare directa.
Mintea si Timpul sunt de fapt inseparabile.
Imaginati-va Pamantul lipsit de viata umana, locuit doar de plante si animale. Mai exista atunci Trecut si Viitor ?  Putem vorbi atunci de Timp in vreun fel ? Intrebarea “cat e ceasul ?” sau “in ce zi suntem ?” – daca ar mai fi cineva acolo sa o puna – ar fi fara sens. Egoul stejarului ar fi amuzat de asemenea intrebare. “Cat e ceasul ?” – te-ar intreba el. “Desigur este acum ! Timpul este acum !” – ar raspunde el. “Ce altceva ar putea fi ?”
Da, avem nevoie de Minte si de Timp pentru a functiona in aceasta lume !
Dar vine un moment cand dialogul interior involuntar  permanent ne ocupa toata viata si astfel apar disfunctia, durerea si suferinta.
Mintea, pentru a se asigura ca ramane in control, cauta in mod continuu sa ocupe Momentul Prezent cu Trecut si Viitor,
Si asa …
Vitalitatea si infinitul potential al Fiintei, care sunt inseparabile de Aici si Acum, sunt acoperite de Timp.
Adevarata ta natura sunt puse in umbra de catre Minte.
Povara grea a Timpului a fost acumulata in mintea umana. Toti oamenii sufera din cauza acestei poveri si continua sa adaoge la ea, cu fiecare clipa cu care ignora sau neaga pretiosul Moment Prezent, sau vad  acest Moment Prezent ca un mijloc pentru a obtine un moment in Viitor – care exista doar in Minte, niciodata in Realitate.
Acumularea de Timp in Mintea Individuala si cea Colectiva contine de asemenea cantitati enorme de durere reziduala din Trecut.
Daca vrei sa nu mai creezi suferinta pentru tine si ceilalti, daca nu vrei sa mai adaogi durere la durerea reziduala din Trecut, atunci nu mai creea Timp sau, cel putin, nu creea mai mult Timp decat este necesar a te descurca cu aspectele practice ale vietii tale.
Cum sa te opresti sa mai creezi Timp ?
Realizeaza ca Momentul Prezent este tot ceea ce ai.
Fa din Aici si Acum obiectivul principal al vietii tale.
Locuieste in Prezent si fa vizite scurte in Trecut si Viitor, cand ai de a face cu aspecte practice cerute de situatiile concrete din viata ta.
Spune intotdeuna DA Momentului Prezent.
Ce poate fi mai inutil si nebunesc decat sa creezi rezistenta interioara la ceva ce deja exista. Ce poate fi mai nebunesc dacat sa te opui Vietii, care este Acum si numai Aici si Acum.
Daruieste-te catre ceea ce exiata. Spune DA Vietii ! si observa cum Viata incepe sa lucreze pentru tine, nu impotriva ta.
Momentul Prezent este uneori inacceptabil, neplacut chiar ingrozitor.
Este asa cum este !
Observa cum Mintea il eticheteaza, si cum acest proces de etichetare, acest proces de judecare, creeaza durere si nefericire. Urmarind mecanica Mintii, iesi in afara sabloanelor prin care ea creeaza rezistenta si ii poti apoi permite Momentului Prezent sa fie asa cum este. Acest algoritm psihologic o sa-ti dea gustul Libertatii Interioare fata de Conditiile Exterioare, a starii de Pace Interioara, apoi vezi ce se intampla.

Accepta Momentul Prezent si actioneaza daca este necesar sau posibil!!

sursa Newsletter Editura for You 24 oct 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu